Niks ten nadele van mijn moeder hoor, maar ik ben als kind nogal vaak voorgelogen. Mijn moeder zei dat ze door muren kon kijken. Dat ik van spinazie sterk werd en ik heb asbakken gekleid die ze prachtig vond terwijl ik ze, als ik ze nu zie denk: “volgens mij loog jij”. 

Donald Trump schijnt minimaal 15 keer per dag hardop te liegen.
Ik ga er niet om liegen: ik lieg tegen cliënten. Hele doordachte leugens en als de cliënten feiten zouden gaan checken ben ik fucked. 

Liegen tegen mensen met autisme noemen we vanuit de Geef me de 5-methode (een methode voor omgang met mensen met autisme) ‘Nut is belangrijker dan waarheid’. We gebruiken dit als het niet mogelijk is om een duidelijk antwoord te geven. De methode gaat ervanuit dat het geen liegen is, maar eerder een realistische inschatting die je maakt met de informatie die je op dat moment hebt, met als hoger doel: duidelijkheid geven. 

En dat geeft heel veel rust. 

Bij mij op de groep draait een cliënt de hele dag doppen op schroeven. Harstikke fijn werk vindt hij dat. En aan het einde van de dag komt de Meneer-van-Ipse-de-Bruggen-in-Zwammerdam ze ophalen en zet hij nieuwe bakken met schroeven en dopjes neer. 

Wat deze cliënt niet weet is dat er geen Meneer-van-Ipse-de-Bruggen-in-Zwammerdam bestaat, en dat er aan de andere kant van het gebouw, op een andere groep een cliënt dezelfde leugen om zijn oren krijgt. 

Je snapt het al:
Daar zit een cliënt de hele dag doppen van schroeven áf te draaien 

Het is een waterdicht systeem. Op basis van leugens.
Soms is het systeem lek, want als de één vrij is, zit de ander zonder werk. 

Tijd voor een nieuw, nog groter leugen dus. De Meneer-van-Ipse-de-Bruggen-in-Zwammerdam krijgt er een (gelogen) collega bij: Meneer-van-Ipse-de-Bruggen-in-Nootdorp brengt tegenwoordig bakken met schroeven waar de doppen al (nog) op zitten.

Het is schandalig, ik weet het, het komt voor dat deze cliënt doppen op schroeven draait en hij ze er zelf, een dag later, vanuit een andere bak, ook weer afdraait. 

We zijn echt verstrikt geraakt in ons leugen. En dat is maar goed ook! Deze cliënten zijn verzekerd van alle dagen werk wat ze leuk vinden, en waar ze goed in zijn.
Een paar leugens: iedereen is gelukkig. 

Trump wil als ‘de grootste banenmaker die God ooit geschapen heeft’, de geschiedenis ingaan. Ha! Maak dat maar eens waar jongen: ik heb van vier bakken met schroeven twee fulltimebanen gecreëerd.