Blog voor Ipse de Bruggen 

Ik sprak met iemand over een zorgorganisatie zoals Ipse de Bruggen en die zei: “Daar zitten toch mongolen en gehandicapten en geen autisten, zoals bij jullie?”

Zucht…

Vroeger, toen mensen met een verstandelijke beperking nog zwakzinnig werden genoemd, spraken ze niet over cliënten, maar over pupillen. Ook werd er gesproken over krankzinnigen, idioten, zotten, heksen en zelfs over bezetenen van de duivel. Er werd niet gesproken over een zorgorganisatie maar over een gesticht. Na 1860 ontstonden er wel ‘liefdesgestichten’ én, zo las ik: een huis van barmhartigheid.

Sinds de invoering van de AWBZ in 1968 is er in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking veel veranderd, maar er is nog steeds een hoop onbegrip over deze doelgroep. Mensen denken nog steeds dat het werken met mensen met een verstandelijke beperking liefdadigheidswerk is terwijl het gewoon een vak is. Met mensen die daarvoor hebben geleerd.

Er wordt ook nog steeds gedacht (en gezegd dus!) dat alle cliënten binnen een zorgorganisatie als Ipse de Bruggen ‘mongolen’ of allemaal ‘autisten’ zijn en heel soms hoor je nog de term “oh jij werkt met Corky’s”, verwijzend naar Life goes on, de Amerikaanse serie over een jongen met het syndroom van Down die in de jaren ’90 op tv was. De gekste benaming die ik ooit hoorde was dat ik met ‘halfjes’ zou werken.

En, leg maar eens uit dat wij iemand met het syndroom van Down ‘in principe’ geen Mongool noemen. Maar dat wij iemand zónder het syndroom van Down al helemaal geen mongool noemen. En dat een cliënt in een rolstoel met een ernstig meervoudige beperking ook autisme kan hebben, en dat, terwijl deze cliënt niet kan dansen of lucifers kan tellen zoals Rainman dat doet.

Mij werd gevraagd om jargon en afkortingen te vermijden in dit blog. En terwijl ik dit tik begrijp ik waarom. Want wij werken met LVG of MVG of EMVB. En die begeleiden we dan nadat we PAT of LACS gevolgd hebben en daarover schrijven we in het CVO en soms aangevuld met een VMS en een MIC. Dus op de vraag wat ik voor werk doe kom ik al snel op “Ik werk op DB met MVB met ASS”.

“Werken met mongolen” is dan een stuk makkelijker. Maar dat doe ik dus niet. Ik werk op een dagbestedingscentrum met jongvolwassen cliënten met een lichte en/of matige verstandelijke beperking, moeilijk verstaanbaar gedrag en autisme spectrum stoornis (ASS). En over zo’n barmhartig beroep valt natuurlijk een hoop te bloggen!

Voor Ipse de Bruggen schrijf ik elke maand een blog