Stap in Abu Dhabi op het vliegtuig en vlieg een paar honderd kilometer in een willekeurige richting. Laat je blinddoeken voordat je het vliegveld verlaat. De kans dat je aan de taal van de taxichauffeur kunt horen in welke deel van het land je terechtgekomen bent, is klein. Maar stap je in Hazerswoude in de auto, dan moet je na drie kwartier rijden soms je wenkbrauwen optrekken omdat je bij de eerste supermarkt de kassière niet kunt verstaan.

Dialecten.
Ik schijn dus -Jûh, wat hebbie dan?- een Leidse tongval te hebben. Met soms een vleugje Rotterdams. -Hebbie dat gezien?- Vind ik lastig om te horen hoor. Ik probeer er vandaag de dag dus een beetje op te letten.
Goed, die kinderen-voor-kinderen-R heb ik. Ik beken. Als ik MaaR zeg dan zeg ik geen maarrr maar MaaR.
Snappie?

Maar spreek ik dan dialect? Want, ieder taalgebruik dat niet tot het standaard Nederlands wordt gerekend, is dialect.
Wie zal het zeggen? Een dialect is een groepstaal – de eigen taal van een groep mensen die allemaal in dezelfde regio wonen.
`Het enige goede dat uit Heusden komt, is de bus naar Wijk en Aalburg’ , zeggen ze in Wijk en Aalburg.

En iets dergelijks wordt in vrijwel elke andere Europese gemeente gezegd over de buren. Hoe vaker er verhuisd wordt, hoe meer de groepen zich met elkaar mengen, des te minder het dialect een kans krijgt.

Laat ik dán zeggen dat ik me wel eens schuldig maak aan spreektaal. Mag dat ook? Of.. plat praten. In de moderne taalwetenschap wordt de term ‘plat’ alleen niet meer gebruikt. Het is ook niet waar dat het absoluut plat is om soms ie te zeggen in plaats van je. Dat valt trouwens eenvoudig te demonstreren: precies dezelfde wisseling tussen je en ie komt ook voor in een deftige en oeroude taal als het Hebreeuws uit de Bijbel. Uit geschriften in die taal kunnen we opmaken dat de oude profeten ook soms ie zeiden en soms je.

Dat wil zeggen dat ik dus net zo spreek als de schrijvers van de Bijbel.
Geldt dat dan ook voor de Haagse Harry’s, de Carnavalvierende Brabo’s en Limburgers, de Amsterdamse Sjonnies, de tukkers uit Twente en de boeren uit Groningen?

Het dialect zal blijven bestaan zolang er mensen zijn die trots zeggen dat ze oorspronkelijk uit Leiden komen.
Al stappen we in de auto richting Brabant of op het vliegtuig naar Abu Dhabi.