De één spreekt schande van de uitspraak van Geert, een ander omarmt hem met “minder minder minder”. Als je het mij vraagt is niets nieuws gebeurd na de uitspraak van Geert. De geschiedenis heeft ons geleerd dat wanneer het economisch slechter gaat, mensen zich vastklampen aan mensen zoals Wilders.

Mensen willen zich veilig voelen. Het liefst binnen een grens die voor hun getrokken wordt. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd zijn. Het zorgt ervoor dat sommige mensen niet zelf nadenken en daardoor sluiten zij zich aan bij een groepering (of partij).

De mentale gezondheid van mensen wordt namelijk voor een groot gedeelte bepaald door het antwoord op de vraag: ´Mag ik erbij horen?´ De mens is een sociaal wezen, een groepsdier. In een groep kun je het best overleven. Een (heftige) uitspraak van een leider zorgt ervoor dat mensen dit gedrag omarmen, kopiëren en uitdragen.

En dat is ons allemaal niet ontgaan de afgelopen week. Bewerkte foto´s van Wilders op Facebook en ontzettend veel haat jegens Marokkanen. De Marokkanen komen terug met de hashtag #BornHere en vervolgens regent het historische vergelijkingen zoals: “Hitler begon ook zo” en dat soort uitspraken.

Krijg ik zojuist een bericht op Twitter van @GekantuldMedia: “Hallo onze nieuws media website is online, eindelijke een media site die opkomt voor de allochtoontjuhs.”

Zucht. Hoewel mijn naam anders doet vermoeden, ik ben geen allochtoontjuh. Maar ik ben ook zéker geen PVV-aanhanger.

Maar een conclusie trek ik wel:
Het is er niet echt gezelliger op geworden in Nederland.

453 Comments

Comments are closed.