Ieder jaar op 4 mei herdenken wij alle (Nederlandse) slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Het totaal aantal Nederlanders dat in 1940 – 1945 als gevolg van oorlog, bezetting en vervolging is omgekomen ligt tussen de 225.000 en 250.000. Dat is 2,7% van de bevolking destijds. Nederland telt in die jaren 9 miljoen inwoners. (bron)

En moeten we die mensen blijven herdenken?
De meningen zijn (uiteraard) verdeeld.

De één vindt dat we eerbied moeten hebben voor de slachtoffers, anderen vinden het geldverspilling. De herdenking op de Waaldorpervlakte en de Dam kosten een vermogen en dit geld zou beter gebruikt kunnen worden voor andere dingen. Christa Noëlla deed er nog een schepje bovenop met een bericht op Facebook waarin zij aangaf niet langer stil te staan bij dodenherdenking.

Ze postte een foto waar ze zelf opstaat. In haar handen een blaadje met ‘Geen 4 mei voor mij.’ De foto zorgde ervoor dat #geen4meivoormij én #wel4meivoormij trending topic werd op Twitter.

Wat een discussie weer.

Toegegeven: de groep mensen die deze offers heeft gebracht wordt steeds kleiner. Onze generatie heeft geen reden om Duitsers te haten. Is het bericht van Christa een volgende discussie zoals we die kennen rondom Zwarte Piet of is het een gebrek aan historisch besef?

Als kind vond ik dodenherdenking heel indrukwekkend. Vooral de oorverdovende stilte. Mij werd geleerd om stil te zijn. De TV ging aan en ik durfde twee minuten lang bijna geen adem te halen. Daarna keken we naar Anne Frank.

Hoewel ik het allemaal heel indrukwekkend vond, ik begreep er niet veel van en het leek me zelfs hartstikke leuk om met mijn familie in zo’n achterhuis te wonen.

En we beseffen met zijn allen heel goed dat er in de wereld nog veel oorlog is en dat er in Syrië al -ik meen- 300.000 mensen omgekomen zijn. Vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend. Maar of er vrede is of niet, of je fiets is gestolen door een Duitser of niet; het heeft geen zin om #geen4meivoormij OF #wel4meivoormij te Twitteren.

Hang je vlag halfstok, of doe het niet. Maar laten we stoppen met discussiëren.
Het heeft geen zin.

156 Comments

Comments are closed.