Lekker ouderwets sparen met zegeltjes of bonnen, wij Nederlanders zijn er ondanks de opkomst van het digitale tijdperk nog steeds dol op.

We staan bekend om onze spaarzaamheid. Er is dan ook een grote hoeveelheid spaarsystemen waar we uit kunnen kiezen, zoals Airmiles en DE-spaarpunten, kooppunten van de PLUS-supermarkten, Rocks, en de bonuskaart van de Albert Heijn. Ook kunnen we sparen voor een dag je uit, bloempotten, perkplantjes en – wie heeft ze niet, de moestuintjes van de Albert Heijn.

Het doet iets met ons, dat sparen. We krijgen immers gouden bergen.
Althans, dat wordt ons keer op keer beloofd bij zo’n kakelverse spaarkaart. En die gouden berg komt bij ieder beplakt vakje weer een stukje dichterbij.

Ik ben er niet zo goed in, in zegels sparen. Ik heb het wel geprobeerd hoor. Binnen de kortste keren had ik 63 halfvolle spaarkaarten en twee bonnetjes met stempels van de momenten waarop de spaarkaart niet bij me had. In de keukenla lagen dan wat verdwaalde zegels van een actie die niet meer bestond. Of zegels van een winkel uit Appelscha of Nederhemert waar ik ooit een keer doorheen was gereden.

Dus ik ben ermee gestopt. Soms geef ik ze aan iemand die achter me in de rij staat, die dan verheugd kijkt naar de extra zegels waarmee ze sneller dan gedacht bij de gouden berg is. En dan voelt het ook minder als verraad aan de zegels, die anders toch maar in mijn portemonnee zitten te wachten om opgeplakt te worden.

Maar ik spaar wel Rocks. Ja echt. Bij iedere tankbeurt geef ik het pasje en na een paar tankbeurten heb ik dan vijf euro bij elkaar gespaard. Die kan ik dan besteden bij bol.com. Maar dat wil ik niet. Want ik kan hiervoor ook gratis mijn auto wassen. Mét zo’n wax-uitbreiding. En daar gaat mijn auto van glimmen joh!

Ik denk dat er heel veel mensen zijn wiens moeder een trommeltje met DE-zegels had. Netjes uitgeknipt, of uitgescheurd op een hoopje.
Ja, ook de mijne. Ik zie het nog voor me: mijn moeder die het koffieblik aanvulde en daarna de DE-zegel van het pak afknipte.
In de la was er een speciaal vakje waar al die zegels inlagen. Zo eens in de twee jaar kwamen al die zegels op tafel en dan gingen we tellen. Ik herinner me nog dat ik dat best spannend vond.

Het spaarprogramma van de thee- en koffieproducent bestaat al sinds 1924 en is het oudste, nog actieve spaarsysteem van Nederland. Ook anno 2016 wordt er in ons land nog flink geknipt en gespaard. En gelukkig maar dat Blokker een herstart heeft gemaakt want inmiddels heeft Douwe Egberts alle winkels gesloten en kunnen we de waardepunten alleen nog inleveren bij Blokker.

Ritzo ten Cate maakte een rekensommetje over het sparen van DE punten. Hij berekende dat je voor een Bosch Espressomachine 133.900 punten nodig hebt, ofwel 7.000 pakken Senseo.

“Die wat spaart, die wat heeft”, vertelt een gedachte uit de literatuur uit de zestiende eeuw.
Mooie gedachte.
Maar mam, stop maar met die DE-punten, pas na 240.000 koppen koffie heb je een koffiezetapparaat bij elkaar gespaard!

9.784 Comments