De dop gaat op de witte wijn en het rode wijn seizoen is wat mij betreft geopend. Iedereen druppelt langzaam de werkvloer weer binnen en de media plaatsen weer nieuwtjes waar we wel op zitten te wachten. Kortom: komkommertijd is voorbij.

Voor mij was de zomer alles behalve komkommerig. Ik kijk terug op mijn beste zomer ooit. Ik beleefde spetterende zomerse avonden die niet voorbij leken te gaan. De zon was warm en de vakantie voelde lang! Ging op vakantie (bootcamp) met vier kinderen, werd dronken op een Leidsch terras, ging naar Loveland, De Purbakkentocht, De Parade, het strand, en met vrienden op een (gewonnen!) reis naar Berlijn. Mijn meisjes werden vijf en acht, een barbecuefeestje hier, barbecuefeestje daar en ik heb mijn hardloopschoenen laten verteren.

Natuurlijk werkte het weer lekker mee. Ik vind mijn vriendinnen net zo leuk boven een bord dampende hutspot hoor, maar op een zonovergoten terras is het toch allemaal nét even wat aangenamer.

Maar: aan àlle mooie liedjes komt een eind. Ook aan deze geweldige zomer. Volgens de kalender verwelkomen we deze week de herfst. Een nieuwe fase waarin de natuur zich langzaam opmaakt om al het oude los te laten. Wat anderen misschien hebben op 1 januari heb ik zo aan het eind van de zomer. Ik wil het verleden de toekomst niet laten overschaduwen maar toch: gevoelsmatig start ik na de zomer met een propere lei. Zo één met goede moed en een open blik.

En dan komt ´t goed, met die herfst. Want wat elke zomer is gebleken, is dat het warm was, met de winter vergeleken.

21.249 Comments