Als ik achter mijn winkelkarretje loop, kan ik kiezen uit vleestomaten, trostomaten, pruimtomaten, cherrytomaatjes maar ook troscherrytomaten, snoeptomaatjes en troscoctailtomaten. De keuze is reuze. En dan kunnen we ook gaan voor zongedroogde tomaten waarbij we kunnen kiezen uit zongedroogde tomaten in de olie, zongedroogde tomatenspread (ja echt) en tappenade van zongedroogde tomaten. En dan heb ik het nog niet eens over de verscheidenheid aan tomatensoepen, tomatensauzen en tomatensappen.

Nooit eerder is de verscheidenheid aan soorten en merken zo groot geweest. Want ´gewoon een pak melk halen´ is er ook niet meer bij. We kiezen uit low fat, magere melk, volle melk, melk voor in de melkopschuimer, Campina, Melkunie en huismerk.
En dan zijn we alleen nog maar voor de dagelijkse boodschappen op pad.

Paradox of choice: het negatieve effect van teveel keuze. Of, hoe meer keuze er is, hoe meer spijt er optreedt. En niet alleen C1000 (of Jumbo, Albert Heyn da´s ook een keuze) maakt zich daar schuldig aan hoor. Ook in het dagelijks leven en tijdens een carrière moeten er meer dan ooit veel knopen doorgehakt worden.

Teveel keuze brengt ons in verwarring, maakt onzeker en depressief.
Oorspronkelijk is het idee dus dat meer keus leidt tot meer vrijheid, en meer vrijheid tot meer welvaart. Door de explosie aan keuzemogelijkheden vandaag de dag is er echter iets raars gebeurd: meer keuzes maken ons niet gelukkiger, maar juist ongelukkiger.

Vind je het GEK dat vandaag de dag iedereen psychische problemen heeft, de AD(H)D´ers als paddenstoelen uit de grond schieten en niemand meer (echt) tevreden is.
De huidige generatie heeft er zoveel meer dan vroeger. Wat een supergegeven lijkt, is zeker niet altijd het geval. Depressie, angsten, zelfmoord en druggebruik kunnen kwalijke gevolgen zijn. En dan moeten we wéér kiezen: Wiet, Coke, Speed, XTC of LSD. Kiezen voor een angst voor spinnen, witte knoopjes (bestaat écht!), de snelweg of loverboys.

En door al die keuzes hebben onze kinderen geen idee wat ze met hun leven moeten doen. Keuze geeft dan wel een vrijheids- of onafhankelijkheidsgevoel, het maakt mensen een stuk onzekerder, depressiever en egocentrischer.

Maargoed, als de keuze je teveel wordt, bedenk dan altijd:
Beter ham zonder mosterd dan mosterd zonder ham. ´T is tenslotte kiezen of delen :) .