Ik ben dik. Ik ben vies. Ik heb puisten. Ik ben lelijk. Ik heb honger. Ik ben zo moe. Ik heb zo´n trek in chocola. Ik voel me zo rot. Ik heb buikpijn. Het leven is niet leuk. Het leven is gewoon KUT!

Goed, ongesteldheid dus.
De maandelijkse perikelen. Gezonde doorbloeding met enig leed.

Wij vrouwen, wij hebben het ook eigenlijk maar zwaar. We moeten roddelen, we moeten zeiken en dan worden we ook nog eens ongesteld.
Terwijl de vrouwen vroeger (en vroeger is in dit geval vóór de 19e eeuw) niet eens ondergoed droegen en het bloedverlies niet stelpten. Yak! Die vrouwen gingen vast nooit naar de kroeg.
Wat wel een ontzettend fijn en leuk grapje van moeder natuur is, is dat er zoiets bestaat als synchroon menstruatie. Wel zo handig. Dan zijn we lekker met zijn allen ongesteld en kunnen we de rest van de maand gewoon lekker ons slanke gelukkige zelf zijn.

Wij vrouwen menstrueren soms, vaak, regelmatig tegelijk met de goede vriendinnen. (Of zelfs collega’s in mijn geval!)
Is een biologisch feitje. Het heeft te maken met de levensritmes van vrouwen. Die gaan zich op elkaar instellen. Het schijnt zelfs een evolutionair voordeel om in dezelfde fase te zitten als de mensen waarmee je samenleeft. Het komt door de invloed van feromonen, die je niet ruikt, maar wel je gedrag beinvloeden.

Ik las ook dit:

“In 1971 ontdekte men dat vrouwen gevoelig waren voor de stof feromonen, alleen was niet duidelijk of dit nu echt als feromoon gezien kon worden of niet. Uit andere onderzoeken bleek dat als vrouwen werden blootgesteld aan de geurloze bestanddelen uit vrouwelijk okselzweet, dit hun menstruatiecyclus beïnvloedde. Afhankelijk van het moment in de cyclus, werd deze vertraagd dan wel versneld door de verschillende processen waarbij follikels betrokken waren extra te versnellen of juist enorm te vertragen. Hierdoor werd automatisch het tijdstip van de menstruatie naar voren dan wel naar achteren verschoven. Op den duur zal de menstruatie van vrouwen die intensief met elkaar samenleven, vrijwel tegelijkertijd gaan verlopen. De nadruk moet gelegd worden bij de woorden “op den duur” omdat het hier een effect op de langere termijn betreft: kortdurende blootstelling aan de stoffen uit het okselzweet van elkaar heeft invloed op de cyclus.”

Ok. Dus mijn cyclus hangt af van mijn reukzin. Van okselzweet. Ghátver!
Dat is trouwens opmerkelijk. Want mijn weltwitterendemaarnietruikende vriendin haar cyclus begint aardig synchroon aan mij te lopen. Maar hoewel ze wel twittert, ze ruikt dus niet.

Nog steeds geen heldere verklaring voor synchroon menstruatie.
Feit is: Iedere maand feest.
Nouja feest. Ik vind het niet echt een feest.
Doch. Als ik ´t niet word is het ook geen feest. Conclusie: het is nooit feest.
Zie je! Het leven is KUT!